Borgerne omkring Villestofte får snart deres genbrugsstation på Rugårdsvej tilbage. Men det bliver en særlig én af slagsen. Området, hvor privatbiler skal køre rundt med affald, er nemlig dækket af permeabel asfalt – asfalt, som vand kan trænge igennem, også kaldet ”trylleasfalt”.
Løsningen er valgt, fordi Odense Renovation udvider genbrugsstationen til dobbelt størrelse, og derfor havde behov for at aflede regnvand fra et større areal. Kloakken i området kunne ikke bære mere regnvand – og i stedet for at bygge et stort regnvandsbassin lige ved siden af genbrugsstationen, blev løsningen et samarbejde mellem Odense Renovation og VandCenter Syd, som står for kloaknettet. Projektleder Dorte Fynsk Thomsen fra VandCenter Syd fortæller:
- Når Odense Renovation alligevel skulle grave ud til genbrugsstationen, benyttede vi lejligheden til at lægge et stenlag under asfalten, der fungerer på samme måde som et regnvandsbassin. Her opmagasineres regnvandet ved kraftige regnskyl, hvorefter det stille og roligt kan sive ned i undergrunden. På den måde slår vi to fluer med ét smæk, og får dermed samlet set en billigere løsning, siger hun.
Udfordringen med løsningen er, at permeabel asfalt virker ved, at den har huller, vandet kan løbe igennem. De huller kan stoppe til, hvis der kommer fx sand og jord ned i dem. Derfor opfordrer VandCenter Syd og Odense Renovation til, at brugerne af genbrugsstationen udviser forsigtighed, når der læsses af biler og trailere.
- Vi ved godt, at vi her beder brugerne om noget, de ikke er vant til. Men vi håber, alle vil passe på med ikke at spilde sand og jord på asfalten, så den kan bevare sin funktion, siger Dorte Fynsk Thomsen.
Skilte på genbrugsstationen vil gøre brugeren opmærksom på de containere, fx byggeaffald, hvor der er særligt behov for at være opmærksom.
VandCenter Syd arbejder i disse år med forskellige former for klimatilpasning, der alle har til formål at aflaste kloakkerne i forbindelse med de voldsomme regnskyl, man forventer som en konsekvens af klimaforandringer. Permeabel asfalt er én metode, som for øjeblikket vinder udbredelse i Danmark. Det er dog første gang, metoden bruges på en genbrugsstation, og derfor vil projektet give VandCenter Syd yderligere erfaringer med metoden.