Spring til indhold

Skoleelever tackler innovationsudfordringer

21. feb. 2019

Stregtegning af undervisning

Torsdag den 21. februar afholdt vi Idéfestival, hvor 40 skoleelever præsenterede løsninger på virkelige udfordringer fra virksomheders dagligdag. 

Idéfestivalen var kulminationen på et valgfag, som VandCenter Syd for tredje år i træk har udbudt i samarbejde med Fjernvarme Fyn, Odense Renovation, otte folkeskoler og ungdomsskolen i Odense. 

Valgfaget hedder Innovation & bæredygtighed og er et 60-timers forløb, hvor eleverne arbejder med virkelige problemstillinger fra de tre forsyningsvirksomheder. For VandCenter Syds vedkommende har det fx været "Hvordan undgår vi skadeligt affald i kloakken?" og "Hvordan får får man flere restauranter til at tilbyde postevand?". 

Bæredygtige idéer på udstilling

Til Idéfestivalen havde 13 teams af elever lavet stande, hvor de via prototyper i genbrugsmaterialer illustrerede deres løsninger. Idéerne blev vurderet af en dommerkomité bestående af repræsentanter fra de tre forsyningsselskaber. Odenses børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen (R), deltog også i festivalen.

De mange forskellige idéer er blevet samlet i et inspirationskatalog, som kan ses her.

Eleverne har været glade både for udfordringerne fra virksomhederne og for undervisningen:
- Det er fedt, at vores ideer bliver hørt, og at det ikke bare er de voksne, som bestemmer, siger Ida Lund Holst fra 7. klasse på Risingskolen.
- Det er spændende, lærerigt og hyggeligt. Det er sjovt at lave ting med hænderne i stedet for bare at sidde og lytte, siger Kristine Pedersen, der til hverdag går i 9. klasse på Agedrup Skole.

Samarbejdet inspirerer i hele landet

I løbet af de sidste tre år har undervisningsforløbet Innovation & bæredygtighed fået anerkendelse fra flere forskellige steder. I 2017 vandt forløbet DM i Skoleudviklings Publikumspris, og i 2018 blev forløbet fremhævet som Best practice af EVA - Danmarks Evalueringsinstitut.

- Bæredygtighed er en dagsorden, man ikke kan løfte alene som enkeltperson, kommune eller stat. Partnerskaber er vigtige - og det 17. af FN's Verdensmål handler da også netop om at indgå partnerskaber for at skabe forandring. Det er lige præcis, hvad samarbejdet mellem folkeskoler, ungdomsskole og vore forsyningsvirksomheder om bæredygtige løsninger er et eksempel på, siger Susanne Crawley Larsen (R), rådmand for børn og unge i Odense Kommune.

Nogle af de elever, der præsenterede deres idéer på Idéfestivalen

Nogle af de elever, som præsenterede deres bæredygtige idéer på årets idéfestival.