Spring til indhold

Klog på klima

Stregtegning af dråber

Hver eneste dag kan du se, hvordan vejret er, ved at kigge ud af vinduet. Det er en anden sag med klimaet. Klima beskriver, hvordan vejret gennemsnitligt opfører sig over en periode på 20-30 år. Når klimaet ændrer sig, betyder det, at vi fremover kan forvente en ny slags vejr.

Hvorfor klimaforandringer?

Nogle af klimaforandringerne er vi selv med til at skabe. Mange af dagligdagens maskiner producerer nemlig CO2 og andre gasarter, der lægger sig som et "tag" hele vejen rundt om jorden og gør, at jordens varme ikke kan slippe væk ud i atmosfæren. Derfor stiger temperaturen på jorden, og det får konsekvenser for bl.a. regn, sne og vind.

Fremtidens vejr i Danmark

I Danmark mener meteorologerne, at vi fremover får højere temperaturer, kraftigere regnskyl og voldsommere storme - altså lidt varmere men mere "vildt" vejr. De voldsomme regnskyl, hvor store mængder vand vælter ned på kort tid, giver problemer, fordi der ikke er plads til så meget vand i kloakkerne på én gang - og så bliver der oversvømmelser.

Kloakker under pres

Selv om vi har ca. 2.650 km kloakledning i Odense og på Nordfyn, kan kloakkerne løbe over i ekstremt regnvejr, hvor der kommer store vandmængder på én gang.
Regnen er ekstra udfordrende i en stor by som Odense, der er tætpakket med huse, asfalt og fliser. Det gør det umuligt for regnvandet at sive væk gennem jorden. Derfor kan det kun "slippe væk" ved at løbe i kloakken. 

Det er umuligt at bygge kloakker, der kan rumme ethvert regnskyl - det vil både være for dyrt og tage flere hundrede år. Derfor er det nødvendigt at supplere kloaksystemet med andre tiltag, der kan forsinke regnvandet og føre det væk i et kontrolleret tempo.

Læs mere om de forskellige løsningsmodeller