Spring til indhold

Klimaklar i skibhus

paraply-stregtegning med regndråber

VandCenter Syd og Odense Kommune har i samarbejde og lokale beboere i igangsat pilotprojektet Klimaklar i Skibhus

Formålet med Klimaklar i Skibhus er at afhjælpe problemer med kælderoversvømmelser i en udvalgt del af Skibhuskvarteret. Kælderoversvømmelserne skyldes bl.a., at kloaksystemet har svært ved at rumme stadigt stigende regnmængder.

Vi kan aflaste kloakken ved at håndtere regnvand på overfladen i såkaldte LAR-løsninger (LAR er en forkortelse for lokal afledning af regnvand). Ud over at håndtere regnvand kan disse løsninger også skabe en grønnere bydel, forbedre trafikforhold, øge biodiversiteten mm.

Helsingborggade, Hørdumsgade, Baumgartensvej, Bøgebjergvej, Thorkildsgade og Piosgade er med i pilotprojektet, fordi gaderne rent teknisk hører til den samme ’kloakgren’.

Hørdumsgade og Baumgartensvej er blevet klimatilpasset – og du kan få et indtryk af projektet og løsningerne ved at besøge de to gader. Projektets resterende gader skal i den kommende tid også gøres ’klimaklar’.

Du kan også bidrage

Du kan som beboer også bidrage til den samlede løsning ved at håndtere regnen på egen grund – som det hedder. Det er faktisk tvingende nødvendigt, at du som beboer afkobler dig fra kloaksystemet og holder regnen på egen grund – hvis projektet skal lykkedes med at tørlægge kældre i området.

Nogle beboere håndterer regnvand i såkaldte regnhaver i dag – og du kan læse meget mere om, hvordan du holder på regnen her:

…hvis din have er for lille til en regnvandsløsning – eller du af andre årsager ikke kan holde regnen på egen grund  – så er der mulighed for at lede regnvandet ud til vejen. Det kræver kun, at der bliver etableret en rende fra dine tagnedløb og ud til den offentlige vej. Vi har lavet en aftale med anlægsgartner Morten Sparvath om at løse denne opgave, hvor projektet betaler for renden på offentlig vej plus to meter inde på din grund.

Sådan ser en rende ud, der leder vand ud til offentlig vej. Projektet betaler de første to meter af renden på egen grund

Tredje og sidste etape

Bøgebjergvej, Thorkildsgade og Helsingborggade skal klimatilpasses i 2022. Projektet har fokus på at aflede regnvand, men også på at gøre gaderne grønnere og forbedre trafikforhold. Sidst men ikke mindst undersøger vi i projektets sidste del også, hvordan vi kan forberede området til de helt store og kraftige skybrud – som de ’almindelige regnvandsløsninger’ ikke kan håndtere.

Vi kommer til at præsentere og informere beboere og øvrige interesserede meget mere om projektets sidste etape. Du kan følge med her på vandcenter.dk/klimaklar, projektets Facebook-side og information, der bliver sendt ud i projektområdet.

Kontakt

Har du spørgsmål til Klimaklar i Skibhus er du velkommen til at kontakte

  • Martin Westerboe Sørensen, projektleder VandCenter Syd

    mws@vandcenter.dk - 40 80 84 54

  • Henrik Christiansen, projektleder Odense Kommune
    hensc@odense.dk – 65512464