Spring til indhold

Opfordring: Bedre kontrol med sprøjtegifte

22. dec. 2015

Vi opfordrer sammen med HOFOR og Aarhus Vand til bedre kontrol med de sprøjtegifte, som landbruget anvender. Det gør vi efter, at NaturErhvervsstyrelsen på uanmeldte kontrolbesøg har fundet ulovlige sprøjtegifte hos hver sjette landmand. Fælles pressemeddelelse er udsendt.  

Pressemeddelelsen i sin fulde længde:

 

Vandselskaber: Ulovlige sprøjtegifte truer grundvandet

Danmarks tre største vandselskaber, HOFOR, VandCenter Syd og Aarhus Vand, opfordrer til bedre kontrol med de sprøjtegifte, landbruget anvender. Opfordringen kommer efter, at statens kontrolmyndighed, NaturErhvervsstyrelsen, på uanmeldte besøg har fundet ulovlige sprøjtegifte hos hver sjette landmand.

Vand er nødvendigt – når vi er tørstige, vasker og laver mad. I Danmark er vi så privilegerede, at vi uden problemer kan stille tørsten med rent grundvand direkte fra hanen. Vi behøver hverken koge vandet eller købe dyrt flaskevand, som det ofte er tilfældet i andre lande. Både økonomisk og sundhedsmæssigt er det et stort privilegium.

“Det privilegium sætter vi over styr, hvis vi tillader en lemfældig og ikke mindst ulovlig omgang med farlige sprøjtegifte,” siger Frank Brodersen, direktør i HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.

Sammen med landets to øvrige store vandselskaber, Aarhus Vand A/S og VandCenter Syd A/S, forsyner HOFOR dagligt hver fjerde dansker med rent drikkevand, som indvindes fra dybe grundvandskilder udenfor byerne.

De tre vandselskaber er stærkt bekymrede over de data fra NaturErhvervstyrelsen, der netop er offentliggjort og som viser, at hver sjette kontrollerede landmand i 2014 fik enten en indskærpelse eller blev politianmeldt for at opbevare eller anvende ulovlige sprøjtegifte.

“Vi mener, at der er behov for mange flere kontrolbesøg. NaturErhvervsstyrelsen har kun besøgt 2,7 procent af landmændene. Det er alt for lidt, når det viser sig, at hver sjette ligger inde med farlige og ulovlige sprøjtegifte. Det er at spille hasard med både folkesundheden og miljøet,” siger direktør Anders Bækgaard fra VandCenter Syd.

Det er ifølge NaturErhvervsstyrelsen en bred vifte af ulovlige stoffer, landmændene ligger inde med og som anvendes fx til bekæmpelse af ukrudt og skadedyr i markerne.

“Fælles for dem er, at de jo er forbudte af en årsag. Der er tale om giftige stoffer, som selv i små mængder kan medføre stor skade på vores grundvand, og som kan ende i vores drikkevand. Det er derfor, denne sag er så dybt alvorlig,” siger direktør Lars Schrøder fra Aarhus Vand.

“Og derfor opfordrer vi Miljø- og Fødevareministeren til at gå ind og sikre den almindelige danskers interesser i denne sag. Det er ikke nok at løfte pegefingeren. Øget opsyn og kontrol er afgørende for at beskytte grundvandet mod de ulovlige sprøjtegifte, som er i omløb,” siger Frank Brodersen.

Fakta

 

  • NaturErhvervstyrelsens data fra 2012, 2013 og 2014 viser en stigning i antallet af tilfælde, hvor styrelsen ved sine kontrolbesøg finder ulovlige sprøjtegifte:
  • I 2012 fik 10,3 procent af de kontrollerede landmænd en indskærpelse eller en politianmeldelse for at besidde eller anvende ulovlige sprøjtegifte.
  • I 2013 gjaldt det 15,7 procent, og i 2014 som nævnt 17,4 procent – eller hver sjette landmand.