Spring til indhold

Klimaklar i Skibhus fejrede første spadestik

05. sep. 2017

VandCenter Syd og Odense Kommune inviterede lørdag den 2. september til gadefest, grillpølser og godt humør i bunden af Hørdumsgade. Anledningen var første spadestik på pilotprojektet ’Klimaklar i Skibhus’, der skal afhjælpe et lokalområdes udfordringer med kælderoversvømmelser. 

Klimaklar i Skibhus har som formål at aflaste et presset kloaksystem ved at få regnen op på overfladen, hvor det skaber glæde og liv. I værktøjskassen har vi innovative klimaløsninger, der i projektets første etape bliver rullet ud på Piosgade og Hørdumsgade i efteråret 2017.

Anker Boye og VandCenter Syds bestyrelsesformand Leif Knudsen skød den 2. september klimaindsatsen i gang ved symbolsk at plante stauder i den grå beton. 

Odense Kommunes repræsentant Anker Boye (S) tog med lidt hjælp projektets første spadestik

Klimaløsning giver kvarteret et løft
Stauder kommer nemlig i nærmeste fremtid til at pryde det meste af Hørdumsgade i Odense C, hvor de vil blive plantet i såkaldte vejbede. Bedene optager al regnvand, der lander på vejen, og hjælper på den måde et udfordret kloaksystem. Ud over at håndtere regnvand bidrager vejbede også til et grønnere kvarter med høj biodiversitet. Yderligere kan vejbedene også dæmpe trafikken, da de anlægges som chikaner på vejen. 

Der er med andre ord flere gevinster ved at løse lokale problemer med kælderoversvømmelser ved hjælp af et projekt som Klimaklar i Skibhus. I en mere traditionel løsning ville fremgangsmåden være at lægge større kloakrør. Disse rør ville dog inden for en overskuelig fremtid hurtigt vise sig at være for små på grund af klimaforandringer, og man har med  enrørløsning ikke samme mulighed for at give et boligkvarter et rekreativt og æstetisk løft. 

De kommende år vil Klimaklar i Skibhus projektet anlægge vejbede og andre klimaløsninger på Baumgartensvej, Thorkildsgade, Bøgebjergvej og Helsingborggade i Odense C. 

Gadefest og første spadestik den 2. september
Første spadestik blev lørdag den 2. september markeret med en gadefest i enden af en vænge, hvor Anker Boye og Leif Knudsen plantede stauder og holdte taler. Efterfølgende blev der serveret grillpølser til de besøgende med mulighed for at få en snak med projektets forskellige medarbejdere. Arrangementet sluttede med en havevandring, hvor en håndfuld beboere viste regnbede i deres haver frem (regnbede fungerer som vejbede blot på privat grund). 

Deltagere på havevandring ser på et regnbed, hvor grundejerne som nogle af de få har fundet plads til bedet på forsiden af huset. 

Se flere billeder fra gadefesten her på denne side www.facebook.com/klimaklariskibhus  og læs mere om Klimaklar i Skibhus her: http://www.vandcenter.dk/her-arbejder-vi/klimaklar-i-skibhus