Toilettet er kun beregnet til lort, pis og papir. Alligevel ryger vådservietter, bleer, kondomer, hygiejnebind, kattegrus, vatpinde, hår, engangsklude og meget andet affald med ud i kummen, når der skylles ud.
Affaldet volder kloaksystemet problemer og får pumper – der leder spildevand videre til renseanlæg – til at gå i stå. Vådservietter er en af kloaksystemets helt store plageånder, fordi vådservietterne i kloakken vikler sig sammen til store og hårde klumper, der stopper kloakrør og pumper til.
VandCenter Syd bruger årligt mange ressourcer på at reparere dele af kloaksystemet, som belastes af vådservietter og andet affald, der skylles ud i toilettet.
En af pumperne der leder spildevand fra 32 husstande i Seden videre til renseanlæg. Her er pumpen stoppet til af vådservietter, som nogle af de 32 husstande har skyllet ud i toilettet
80.000 kr. om året i reparationer
Et område, hvor det især giver kvaler, at toilettet bruges som skraldespand, er i et villakvarter i det nordøstlige Odense. Her har sender vi ofte medarbejdere ud til en pumpestation, der stækkes af vådservietter fra nærliggende huse.
Både i 2017 og 2018 brugte vi tæt på 80.000 kr. årligt på at reparere denne ene pumpestation, der kun modtager spildevand fra 32 husstande i Seden. Vi har sendt breve til beboere med information om, hvad der ikke må skylles ud i toilettet – uden at dette dog har haft en mærkbar effekt.
I uge 4 går vi derfor alternativt til værks og kører en lokal kampagne i området. Ved hjælp af bl.a. t-shirts og tatoveringer fortæller vi, at det kun er lort, pis og papir, der må skylles ud i kummen.
Ankermand for kampagnen og teamleder hos VandCenter Syd Christian Dindler med kampagne t-shirt
Formidling ved hjælp af t-shirts og tatoveringer
Hvert eneste af de 32 husstande modtager i denne uge et informationsbrev med t-shirt og tatoveringer vedlagt. Derudover kan man på store skilte i området læse, at toilettet ikke er en skraldespand – ligesom man også møder budskabet i den lokale ugeavis.
Indsatsen skal ved hjælp a en mere målrettet og direkte form for kommunikation være med til at ændre adfærden, når det kommer til toiletskyl. Erfaringerne fra kampagnen kan vi efterfølgende tage med til andre bydele samt Odense og Nordfyn generelt, hvor kloaksystemet også belastes af såkaldte fremmedlegemer i toilettet.
En af plakaterne, som man i denne uge kan få øje på i Seden