Spring til indhold

1.-4. klasse

Stregtegning af undervisning

Vand er ikke bare livsnødvendigt - det er også dejligt og sjovt som legetøj. Her finder du inspiration til at eksperimentere med vand og lære om, hvad det kan.

På denne side finder du forslag til spændende eksperimenter og sjove vandlege til børn i alderen fem til ti år.


Gør beskidt vand til rent vand

Sæt en rund vaskebalje eller et akvarium på et bord udenfor i solen. Fyld lidt mudder og noget vand i til muddervand. Sæt en kop i midten og dæk vaskebaljen med plastfolie, der tynges ned i midten af en lille sten. Husk at det skal være tæt! 

Efter et stykke tid vil der være rent vand i koppen, fordi muddervandet i bunden af baljen fordamper og drypper ned i koppen på grund af fortætningen. Selvom vandet er rent, bør det dog ikke drikkes.


Det svævende vand

Fyld et glas med vand og læg et stykke papir hen over glasset. Vend glasset forsigtigt, mens du holder på papiret...og slip så. Vandet bliver i glasset.


Ild suger vand

Sæt et fyrfadslys i en underkop eller skål og hæld vand i, så det står næsten op til lysets overkant. Tænd så lyset. Sæt derefter forsigtigt et glas ned over lyset i underkoppen. Bemærk så, at lyset kort tid efter vil "slupre" vand op i glasset og til sidste slukkes.


Miniby med grøntsagstræer

Mal veje og grønne parker på en træplade som en rigtig by. Sæt biler og huse på, som børnene har lavet af papir eller malede træklodser. Sæt nu de små "træer" langs veje, i haver og parker.

Skær toppen af en gulerod og læg den på fugtigt vat. Brug staniol som underlag. Efter nogle få dage vil gulerodstoppen vokse og blive til et "træ".

Både gulerødder og rødbeder er egnede til eksperimentet, men prøv også med andre grøntsagstoppe og husk, at "regne" over byen engang imellem med en vandforstøver.Byg et kartoffelhus

Læg en spiret kartoffel i en tom mælkekarton med lidt fugtigt vat i bunden. Skær et par vinduer øverst i kartonen og mal "huset", så det får et rødt tag og gule mursten på siderne. Vand kartoflen lidt hver dag. Efter nogle dage vil kartoflen vokse ud gennem "vinduerne" med grønne skud.


Vandbar på legepladsen

Indret et legehus til "bar" med udskænkningssted ved et af vinduerne. Sæt nogle stole og et skilt med overskriften "Kilden - bar & restaurant".

Server forskelligt saftevand og rent kildevand for børnene i små snapseglas.