Spring til indhold

Mikrobiel vandkvalitet

Stregtegning af forurening og kontrol

VandCenter Syd har i samarbejde med DTU Miljø undersøgt den mikrobielle vandkvalitet i forbindelse med inspektion og rensning af to rentvandsbeholdere på Hovedværket i Odense. Formålet var at finde årsagen til ofte forhøjede kimtal i forbindelse med idriftsætning.

Der måles ofte forhøjede kimtal i vandet, når rentvandsbeholdere sættes i drift igen efter inspektion og rensning. Årsagen til dette har ikke før været kendt, og projektets formål var derfor at undersøge, om måling af forhøjede kimtal skyldes naturligt forekommende drikkevandsbakterier eller forurening tilført beholderne i forbindelse med rensning og inspektion.

Der blev på intet tidspunkt i forbindelse med projektet påvist patogene (sygdomsfremkaldende) bakterier i vand, sediment eller biofilm. Der blev målt en svag stigning i kimtallet efter beholderrensning, men værdierne lå langt under de fastsatte grænseværdier. DNA-analyser af de dominerende bakterier viste, at populationssammensætningen var forholdsvis stabil med de samme dominerende bakteriepopulationer før og efter rensning.

Resultaterne af undersøgelsen viser desuden, at vandet kan ledes ud til forbrugerne igen umiddelbart efter, at beholderne genfyldt, uden risiko for at drikkevandet er forurenet. VandCenter Syd følger altid faste procedurer mht. hygiejne i forbindelse med inspicering og rensning af rentvandsbeholdere for at sikre dette.