Spring til indhold

Grundvand

Stregtegning af du bor på dit drikkevand

Næsten alt det vand, vi drikker i Danmark, er grundvand, som vi henter op fra undergrunden via dybe boringer.

Du bor på dit drikkevand

I Odense får vi alt vores drikkevand fra grundvandet. Man kan faktisk sige, at vi bor oven på vores drikkevand. Derfor har det stor betydning, hvad vi foretager os på jordoverfladen - og hvordan vi beskytter vandet under jorden. Det er nemlig det vand, vi skal drikke i fremtiden.

Hvad er grundvand?

Grundvand starter som regn eller sne. Når det regner, siver vandet fra overfladen ned i jorden gennem de mange lag af sand, grus, ler og kalk, hvor det ophobes som grundvand. Hvor hurtigt det sker, varierer meget fra sted til sted, fordi hastigheden afhænger af undergrundens sammensætning. For eksempel har vandet meget svært ved at trænge igennem ler, mens det til gengæld siver hurtigt gennem sand.

I Odense er grundvandet gennemsnitligt cirka 30-40 år om at nå ned gennem jorden. Andre steder i verden kan det tage helt op til 10.000 år.

Undergrunden er ikke tæt. Den består af en hel masse mikroskopiske korn af sand og ler. Mellem alle disse små korn er der hulrum, fordi de har forskellig form og størrelse. Det er i disse bittesmå hulrum, som vandet kan bevæge sig i og hobe sig op i. På den måde minder undergrunden lidt om en badesvamp, der kan blive fyldt med vand.

I fare for at blive forurenet

Det er ikke kun vand, der siver ned gennem jorden. Det gør stoffer som sprøjtegifte, benzinrester og gødning også, når vi bruger dem på jorden. Det betyder, at grundvandet er i fare for at blive forurenet - og derfor er det afgørende at beskytte grundvandet, hvis vi også vil kunne drikke rent vand fra hanen i fremtiden.

Samtidig er vi opmærksomme på ikke at introducere nye problemer, hvor grundvandet kommer i fare for at blive forurenet af naturlige giftstoffer fra planter.

Sådan beskytter vi grundvandet

I VandCenter Syd er det én af vores mærkesager at beskytte grundvandet. Vi arbejder bl.a. med at plante skov og lave aftaler med landmænd for at beskytte jorden mod forurening. Du kan også selv beskytte grundvandet ved fx at købe økologisk og undgå sprøjtemidler i din have.