Borreby kildeplads er en af vores vigtigste kildepladser. Vi indvinder op imod 1,8 mio. m3 grundvand om året i Borreby – og det har vi gjort, lige siden kildepladsen, og Borreby vandværk, blev indviet i 1966.
Ådalen omkring Borreby Møllebæk var et oplagt valg, da man i efterkrigsårene måtte finde nye steder at hente vand til den dengang hastigt voksende industriby, Odense.
Da istidens gletsjere smeltede for ca. 10.000 år siden efterlod de sig nemlig ikke blot møllebækken og den smukke ådal, men også en undergrund fuld af grundvand – let og lige til at pumpe op, fordi det ligger særligt tæt på terræn netop hér.
Skov beskytter sårbar ressource
Men desværre er grundvandet i området også særligt sårbart, når det gælder forurening. Dels netop fordi det ligger så tæt på overfladen – og dels fordi området i årtier har været intensivt dyrket som landbrugsjord.
Dengang kildepladsen blev anlagt, troede man ikke, at landbrugets sprøjtemidler kunne nå ned til grundvandet. I dag finder vi spor af fortidens synder i næsten hver anden danske drikkevandsboring.
Derfor indgik vi i 2016 en skovrejsningsaftale med Hedeselskabet om at rejse skov på kildepladsen. For at beskytte det vigtige grundvandsmagasin under jorden mod yderligere forurening – og for at sikre rent grundvand til fremtidens generationer.
De første træer blev plantet i foråret 2017, og allerede i maj 2017 kunne vi indvie Brylle Vandskov.
Fredet produktionsskov
Hedeselskabet ejer og driver Brylle Vandskov som produktionsskov – naturligvis helt uden brug af sprøjtemidler. Samtidig er skoven anlagt så naturnært som muligt, med en vekslen mellem varieret skov og lysåbne enge, der giver levesteder til en mangfoldighed af dyr og planter.
Ja, som man går dér, langs den bugtende hovedsti igennem skoven, krydser den klukkende bæk og ser de gumlende køer græsse på skovengen – så glemmer man næsten helt, at skoven også skal være leveringsdygtig i bæredygtigt træ til fremtidens byggeri.
Vandskoven er tinglyst som fredskov, og det betyder at både skov og grundvandet er beskyttet til evig tid.
Grundvandsbeskyttelse er god forretning
Da vi indgik aftalen med Hedeselskabet, var det første gang i Danmarkshistorien, at et offentligt ejet vandselskab og et privat selskab gik sammen om at rejse skov for at beskytte grundvandet.
Grundvandsbeskyttelse er et offentligt ansvar. Skovrejsningsprojekter tager ofte lang tid og kræver langsigtede investeringer, der som regel først giver overskud på den samlede samfundsøkonomiske bundlinje efter flere årtier.
Men i samarbejdet med Hedeselskabet har vi fundet en model for offentlig-privat skovrejsning, der både beskytter grundvandet og er en god forretning. Faktisk er modellen så god, at vi i 2020 udvidede vores samarbejdsaftale med Hedeselskabet med endnu et skovrejsningsprojekt – denne gang i forbindelse med Naturprojekt Holmehave, der beskytter grundvandet på Danmarks største kildeplads.
Lille skov, store oplevelser
Brylle Vandskov er med sine omtrent 150 hektarer måske nok den mindste af vores skove, men til gengæld inviterer den til mange fine oplevelser i det grønne.
Det varierede skovlandskab byder således både på ca. 2,5 km grusstier til raske traveture og 1,5 km trampestier for de eventyrlystne – samt udsigtspunkt og madpakkehus og adskillige bordbænkesæt, hvor du kan nyde din medbragt picnic.
Og sidst men ikke mindst har Brylle Vandskov noget, de færreste skove kan prale af, nemlig sin helt egen, spiselige skovhave.
Skovhaven ligger på den gamle vandværksgrund ved Vibækvej 77, hvor der også er p-plads og indgang til skoven.
En anden indgang til skoven finder du i det sydvestlige hjørne af skoven – med adgang fra Kløvermarksvej i Brylle. Dette hjørne af skoven ejes af Assens Kommune, der har været samarbejdspartner i skovrejsningsprojektet sammen med Odense Kommune.
Pluk og smag på skoven
Borreby Vandværk blev revet ned i 2013. Efter næsten et halvt århundredes tro tjeneste var tiden løbet fra det gamle anlæg, og i stedet for en dyr renovering valgte vi den mere effektive løsning: Nemlig at sende alt vandet fra Borreby kildeplads ind til Dalum Vandværk – og herfra videre ud til forbrugerne.
Med rejsningen af Brylle Vandskov fik den gamle vandværksgrund nyt liv: Som indgangsportal til skoven – og som spiselig skovhave.
Vi har plantet frugttræer og bærbuske – æbler, kvæder, bærmispel og surbær, solbær, ribs, blåbær og skovjordbær – og du er velkommen til at plukke og smage.
Du må også gerne plukke frugter med hjem – men husk: spis altid kun frugter og bær, som du ved er spiselige.
Skov med vokseværk
Brylle Vandskov vokser stadig. Ikke kun i højden, men også i “bredden”. Vi opkøber løbende jord i projektområdet, efterhånden som det bliver muligt.
I 2023 har vi fornyet vores skovrejsningsaftale med Hedeselskabet – og sat os et nyt fælles mål om opkøb af jord og rejsning af yderligere 100 hektar fredskov i området.
Målet er en samlet beskyttelse af i alt 320 hektar jord. Udover at opkøbe jord til skov, hvor det er muligt, indgår vi også dyrkningsaftaler om sprøjtefri drift med landmænd i området – mens andre landmænd har valgt at drive deres landbrug økologisk eller ekstensivt.
Endelig er der en lodsejer, der på eget initiativ har rejst privat skov i et hjørne af projektområdet; denne skov beskytter to af vores boringer.