I en tid fuld af deprimerende historier om klimakrise og biodiversitetskrise, forurenet grundvand og fjorde, der gisper efter ilt – ja, så er Naturprojekt Holmehave et af den slags projekter, der giver håb, og som viser et glimt af, hvordan en grøn og bæredygtig fremtid kunne se ud.
En fremtid, hvor omlægning til en bæredygtig landbrugsproduktion giver plads til mere fredet natur – og dermed til en mangfoldighed af planter og dyr, til friluftsliv og det gode liv på landet.
Og en fremtid, hvor naturen får plads til at gøre det, netop den gør bedst: At binde CO2, beskytte grundvandet, tilbageholde næringsstoffer og sikre imod oversvømmelser.
Fremtiden er multifunktionel
Naturprojekt Holmehave er et såkaldt multifunktionelt projekt.
Multifunktionelle projekter sammentænker udviklingen af et bæredygtigt landbrug med grundvandsbeskyttelse og rene vandmiljøer, biodiversitet, drivhusgasreduktion og klimatilpasning, friluftsliv og landdistriktsudvikling. Det hele på én gang.
Den multifunktionelle tilgang tager udgangspunkt i den erkendelse, at vi kun kan løse de store, komplekse udfordringer, vi står overfor, hvis vi tænker holistisk. I naturen hænger alting sammen; naturen er multifunktionel af natur – og det er vores naturprojekter også nødt til at være.
Ikke mindst i et lille land som Danmark, hvor der er rift om arealerne.
Naturprojekt Holmehave fik i 2021 som et af de første naturprojekter i Danmark tildelt “fri proces” igennem Landbrugsstyrelsens pulje til multifunktionel jordfordeling, og den første jordfordeling fandt sted i 2023, hvor der blev erhvervet ca. 300 ha jord til projektet.
Meget mere Mosaik
Fyn er formet af istidens gletsjere, og få steder er istidslandskabet så varieret som på Højfyn, hvor Holmehave ligger. Over jorden bugter landskabet sig i bakke og dal – og under jorden har gletsjerne skænket os en undergrund fuld af vand.
Mens det er den rige undergrund, der gør Holmehave særligt godt egnet til indvinding af grundvand – og gør Holmehave Kildeplads til Danmarks største kildeplads – så er det i høj grad det varierede terræn over jorden, der gør området særligt oplagt til et multifunktionelt naturprojekt.
De mange bakker og dale omkring Holmehave inviterer nemlig naturligt til et sandt mosaiklandskab af skove, moser, enge og overdrev – naturtyper, der på hver deres måde og tilsammen bidrager til det multifunktionelle formål. Og med Naturprojekt Holmehave kommer der meget mere mosaik i landskabet, efterhånden som disse naturtyper atter får mere plads.
Ny skov beskytter grundvandet
Holmehave Kildeplads er vores allerstørste kildeplads. Det er her, i grundvandsmagasinet under de bølgende bakker mellem Verninge og Tommerup, at vi henter hele 40 % af drikkevandet til Odenses tørstige borgere.
Men det danske grundvand er truet af forurening, og derfor indgik vi i 2020 en aftale med Hedeselskabet om at rejse skov på kildepladsen.
Skov er nemlig den bedste form for grundvandsbeskyttelse. Og samtidig giver ny skov plads til en mangfoldighed af plante- og dyreliv – og til friluftsliv.
Målet er at rejse ny skov på i alt 300 hektar jord i Holmehave. Det lykkedes at erhverve en stor del af denne jord ved den første jordfordeling i 2023, og allerede i 2024 vil der blive plantet træer på en stor del af arealet.
Vådområde beskytter fjorden
Det er ikke kun grundvandet, der er under pres. Det er vandmiljøerne også – og i Odense Fjord står det særligt skidt til.
Holmehaves vådområder skal være med til at give Odense Fjord nyt liv ved at tilbageholde kvælstof, så det ikke kvæler det sårbare fjordmiljø.
I alt er det målet, at 250 ha lavbundsjorde skal omdannes til vådområder. Det første af naturprojektets vådområder, Åsemosen, blev indviet i 2021 som et led i Assens Kommunes samlede vådområdeindsats – og er altså allerede klar til at tage imod gæster.
Åsemosen dækker et område på 62 ha og byder udover 5 km stier på et væld af liv – ikke mindst fugleliv – så husk travesko og kikkert!
Natur er godt for klimaet
Naturprojekt Holmehave gavner også klimaet.
Skovens træer binder CO2 og reducerer dermed mængden af de drivhusgasser, der er selve årsagen til klimaforandringerne.
Og det samme gør Åsemosen. Området er nemlig gammel tørvemose; tørlagt tørvejord afgiver store mængder CO2 til atmosfæren – men når den naturlige hydrologi genskabes, og tørvemosen igen fyldes af vand, så holder den på gassen.
Og endelig holder både vådområderne og skoven (efterhånden som dræn brydes) også på vandet – og er dermed med til at mindske risikoen for oversvømmelser som følge af klimaforandringerne.
Sammen om bæredygtig udvikling
Et så omfattende projekt som Naturprojekt Holmehave kan ingen løfte alene, og projektet er da også funderet i samarbejde, lokal involvering og frivillighed.
Bag projektet står Assens Kommune, Hedeselskabet og VandCenter Syd – hvor vi og Hedeselskabet har indgået en partnerskabsaftale om privat-offentlig skovrejsning, mens Assens Kommune har ansvar for vådområdeindsatsen.
Ligesom i Brylle Vandskov, er det også her Hedeselskabet, der køber jorden til skovrejsning samt planter og driver skoven, mens vi som vandselskab betaler for, at skoven drives uden brug af sprøjtemidler. Skoven tinglyses desuden som fredskov – så grundvandet er sikret i al evighed.
Men uden de lokale lodsejere, intet projekt; al jord til projektet erhverves igennem en frivillig jordfordeling, hvor vi opkøber jord fra de lodsejere, der ønsker at sælge, og finder erstatningsjord til de lodsejere, der måtte ønske dét.
Målet er et sammenhængende naturområde på i alt 550 hektarer indenfor projektområdet på 800 hektarer – hvor der altså også skal være plads til landbrug og lokalsamfund, og hvor lokalsamfundets involvering og opbakning er altafgørende for projektets succes.
Derfor er en helt central del af projektet da også udviklingen af en strategisk helhedsplan for hele området, som skal være med til at sikre, at naturprojekt og landdistriktsudvikling går hånd i hånd.
Midlerne til såvel helhedsplan som landdistriktsudvikling er bevilliget af Nordisk Ministerråd.