Spring til indhold

Regn i haven

Stregtegning af dråber

Klimaet ændrer sig og bliver varmere og mere vildt over de næste år og årtier. Fx kan vi vente flere kraftige regnskyl. Regnen bliver til grundvand i fremtiden, og derfor er regnvejret faktisk en stor gave. Gør plads til regn i haven - så forebygger du oversvømmelser, skruer op for frodigheden og kan endda spare penge.

Regn med haven - hav regn i haven

Din haves indretning har stor betydning for, hvor meget regnvand, haven kan opsuge. Det regnvand, som din have ikke absorberer, løber i kloakken og giver en større risiko for oversvømmelser, når der kommer meget vand på én gang. Der er heldigvis meget, du kan gøre, hvis du vil hjælpe os med at forebygge oversvømmelser.

Her er fire regntips

  1. Fang regnen i regnbede eller faskiner
  2. Plant blomster og græs på taget, og lad det opsuge regnvandet
  3. Undgå at lukke din grund af med fliser og asfalt
  4. Saml vandet i en regnvandstønde og spar på vandregningen.

Læs mere om de fire regntips.

Lad taget tage vandet

VandCenter Syd går forrest i brugen af grønne tage. Tage med plantebevoksning som græs og mos holder nemlig også på regnvandet tilpas længe til, at de kritiske regnskyl er passeret i kloakkerne. Vi vil meget gerne have dig til at kopiere ideen - og samtidig få et stort set vedligeholdelsesfrit tag, som Haveselskabet anslår holder ca. 50 år.

Kloakkerne tager en del af presset

I VandCenter Syd arbejder vi naturligvis også på at gøre plads til de kraftigere regnskyl, fremtidens klima byder på. Vi graver bl.a. store kloakrør ned - de største er på op mod 2,5 meter i diameter. Og vi etablerer flere grønne områder og bassiner, hvor der er plads til meget regnvand. Men vi ved også, at vi ikke kan klare opgaven alene; det er både for dyrt og ville tage flere hundrede år at bygge kloakkerne så gigantiske, at de kunne klare ethvert fremtidigt regnskyl.

Så hjælp os, dig selv og din nabo ved at læse mere om, hvad du kan gøre for at imødekomme forandringerne i klimaet.

Du kan læse, hvordan du håndterer regnvandet i et regnbed eller anden såkaldt LAR-løsning i denne vejledning.