Spring til indhold

Kend betydningen af kloakdækslerne i Odense

Vi har modtaget en del henvendelser fra borgere, som savner beskrivelsen af motiverne på vores kloakdæksler rundt omkring i Odense. I det følgende præsenterer vi historien bag de smukke dæksler.

 

På samme måde som alle andre byer har Odense et stort antal af kloakdæksler placeret i gader, på pladser og fortove. Under dækslerne gemmer der sig en masse vigtige ledninger, som sørger for transport af vand, spildevand, fjernvarme og meget andet.

For et par år siden indgik vi et samarbejde med Fjernvarme Fyn og Odense Kommune. Samarbejdet førte bl.a. til, at vi i fællesskab valgte at lade en kunstner komme med nye forslag til udsmykningen af dækslerne i gågaderne.

Som resultat heraf blev kunstneren Sonia Brandes fra Broby på Fyn valgt. Sonia Brandes er bl.a. kendt for sine flotte papirklip, der kræver fingerfærdighed og præcision til den helt store guldmedalje. I forbindelse med projektet har Sonia således udformet 3 forskellige motiver. Alle med udgangspunkt i den nordiske mytologi og Yggdrasil ”verdenstræet”:

• Odin
• Sleipner (hesten med de 8 ben)
• Hugin og Munin (de to ravne)

Pryder bymidten
De tre nye dækseltyper pryder i dag Odenses gågader. Det vil med andre ord sige, at de eksisterende dæksler på daværende tidspunkt blev skiftet ud med de nye – og i stedet genanvendt uden for bymidten.

Om motiverne skriver Sonia Brandes:
”Navnet Odense kommer af Othensve, som betyder Odins Helligdom. Da Odin på den måde har givet navn til byen var det oplagt, at han skulle inspirere til motiverne på de nye dæksler.

Gennemgående motiv på alle tre dæksler er verdenstræet Yggdrasil i stiliseret form. Odin var nemlig tæt forbundet med Yggdrasil, og angiveligt havde han sit højsæde i dette træ i jordens midte, som skulle forbinde jord og himmel."

1) På det ene dæksel er Odin-skikkelsen i midten af Yggdrasil. Odin var bl.a. hersker over underverdenen.

 2) På det andet dæksel ses hans ottebenede hest Sleipner. Sleipner kunne springe over porten til underverdenen og kunne således være budbringer mellem de forskellige verdener.

3) På det tredje dæksel ses Odins følgesvende - de to ravne Hugin og Munin, som Odin sendte ud vidt og bredt for, at de kunne bringe ham tidender tilbage.