Spring til indhold

Topmøde om verdensmålene i Odense

06. sep. 2018

Stregtegning af vores virksomhed - logo

Der stod verdensmål og cirkulær økonomi på programmet, da VandCenter Syd onsdag d. 5/9 sammen med Argo og Skanderborg Forsyning inviterede til åbent forum for toppen af den danske forsyningssektor.

Ledere fra forsyningsselskaber indenfor vand, affald og energi var samlet på VandCenter Syds spildevandscenter i Odense for at diskutere samfundsansvar i en tid, hvor udfordringerne for vores fælles klode er større end nogensinde – men hvor der også er en historisk vilje til at handle og sammen finde nye, bæredygtige løsninger.   

Cirkulær innovation

Keynote speaker på dagen var Nick Jeffries fra den engelske organisation The Ellen MacArthur Foundation, der arbejder for at fremme omstillingen til cirkulær økonomi, bl.a. ved at fungere som katalysator for cirkulær innovation.

Cirkulær innovation handler om at udvikle bæredygtige produkter og produktionsformer. Det vil sige produkter og produktionsformer, der ikke tærer på jordens ressourcer, generer affald eller forurener – og som er designet, så ressourcer i videst muligt omfang genanvende, genindvindes og genbruges.

Nick Jeffries fremhævede VandCenter Syds renseanlæg Ejby Mølle i Odense – hvor slam fra spildevandet omdannes til grøn energi – som ét eksempel på cirkulær tænkning.

Verdensmålene på dansk

FN's 17 verdensmål blev diskuteret ivrigt på dagen, hvor en lang række forsyninger og organisationer delte deres tanker om den globale bæredygtighedsdagsorden – og ikke mindst om, hvordan man som dansk forsyningsselskab integrerer verdensmålene i sit arbejde som ansvarlig virksomhed.

Oplægsholdere på tværs af forsyningssektoren kunne berette om vidt forskellige måder at arbejde med verdensmålene på. Og direktør i VandCenter Syd, Mads Leth, kunne konstatere, at der ikke findes nogen ”rigtig” eller ”forkert” måde at gribe denne vigtige opgave an på – ligesom verdensmålene ikke er ”one size fits all”, men skal ”skræddersys” til enkelte forsyningsvirksomhed, så det giver mest mulig værdi for både kunder og samfund. 

Dét tager tid – ligesom arbejdet med at udvikle nye, stadig mere bæredygtige, cirkulære teknologier gør det. Også selvom den danske forsyningsbranche allerede er godt i gang med den grønne omstilling – og har været det længe.

Læs mere

Du kan læse mere om, hvordan vi arbejder med samfundsansvar, bæredygtighed og FN's verdensmål i VandCenter Syd i vores Ansvarlighedsrapport 2017

Og du kan læse mere om, hvor vi er i processen med at ”oversætte” verdensmålene til VandCenter Syds virkelighed