Spring til indhold

Ingen fund af nye stoffer

16. mar. 2022

Stregtegning af kvalitetskontrol

Ved Miljøstyrelsens seneste massescreeninger har der vist sig nye stoffer i grundvandet rundt om i Danmark. Hos VandCenter Syd har vi ikke haft fund af disse stoffer i vores seneste analyser af vandet fra vores vandværker. 

For at sikre, at vores kunder kan have tillid til drikkevandet i vores forsyningsområde, overvåger vi generelt for flere stoffer, end vi forpligtet til i den obligatoriske analysepakke. Fx har vi overvåget for PFAS siden 2014. I januar 2022 testede vi vandet på vores vandværker efter samme analysepakke som Miljøstyrelsen bruger til deres massescreening af grundvandet. Her havde vi ingen fund.

Nye fund i Miljøstyrelsens massescreeninger

Nedbrydningsprodukter 

Ved den seneste massescreening af grundvandet, er der fundet tre nye nedbrydningsprodukter i grundvandet, LM5 og LM6, som stammer fra ukrudtsmidlet Terbuthylazin samt R471811, der er et nedbrydningsprodukt fra sprøjtemidlet Chlorothalonil.

Der var ingen fund i analyserne hos VandCenter Syd i januar 2022.

 

PFAS

I januar fandt Miljøstyrelsen indhold af PFAS i grundvandet. PFAS er en samlebetegnelse for en stor gruppe flourholdige stoffer, som bl.a. findes i brandslukningsskum, nogle typer af emballage, tekstil-imprægnering mv. Stofferne er svært nedbrydelige og kan være miljø- og sundhedsskadelige. 

Der var ingen fund i analyserne hos VandCenter Syd i januar 2022.