Spring til indhold
Stregtegning af giftfri have og husholdning

Vask dit tag, din bil, dine vinduer og dit drivhus uden brug af skadelige kemikalier. Det gavner både miljøet og dit drikkevand.

Hvordan renser jeg mit tag uden at bruge skadelige kemikalier?

Som udgangspunkt bør du forsøge at undgå brug af fungicider og pesticider, når du renser dit tag – særligt hvis du bor i et separatkloakeret område, hvor vandet ledes ud til nærmeste vandløb.

Som alternativ til de skrappe tagrensningsmidler kan du benytte dig af højtryksrensning.


Hvad skal jeg vaske mit drivhus med?

Drivhuset skal gerne have en overhaling, inden sommeren for alvor melder sig. Et godt og miljøvenligt råd er at vaske det med brun sæbe, som du lader sidde i et par timer, hvorefter du skyller sæben af.

Du kan læse mere om klargøring af drivhuset på www.havenyt.dk


Hvilke produkter skal jeg bruge til vinduesvask?

Vinduesvask i løbet af sommeren er en næsten obligatorisk opgave hos de fleste danskere. Du behøver ikke anvende de mest farvestrålende produkter på supermarkedets hylder for at få flotte vinduer - faktisk kan du nøjes med et par dråber opvaskemiddel. Det er både nemt, billigt og godt for miljøet.

Hvis du er i tvivl om, hvilke produkter du bør vælge, kan du fx bruge miljømærkerne Blomsten eller Svanen til at pejle efter.


Hvordan vasker jeg min bil mest miljøvenligt?

Som udgangspunkt anbefaler vi, at du vasker din bil i en svanemærket bilvaskehal. På den måde kan du nemlig være sikker på, at spildevandet ledes til et af vores renseanlæg og ikke ud i nærmeste vandløb.

Mange vælger at køre bilen ud af indkørslen og vaske den på villavejen, hvor der oftest ikke er fælleskloakeret.

Løber vandet ned i en fælleskloak, er du sikker på, at det bliver renset for de benzin- og olierester samt kemikalier, der måtte være i vandet, da det ledes direkte ud til nærmeste renseanlæg. Er der derimod tale om separatkloakering, hvilket det oftest er tilfældet for villaveje, ledes vandet ud i nærmeste vandløb, hvor kemikalierne kan gøre skade på naturen, da separatkloakkerne i princippet er designet til kun at tage imod regnvand.

Hvis du alligevel vælger at gøre arbejdet selv, er det en god idé at anvende nogle miljøvenlige bilvaskemidler, så indvirkningen på miljøet er så begrænset som muligt. Du kan finde flere oplysninger om miljøvenlige produkter på www.miljomaerkning.dk.